حق طلاق چیست؟
بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، حق طلاق یکی از حقوقی است که متعلق به مرد می باشد و مرد هر زمان که بخواهد میتواند برای طلاق اقدام نماید، اما طبق قانون، مرد میتواند این حق را در قالب وکالت به همسرش نیز واگذار نماید و زن هم می تواند با مراجعه به دادگاه نسبت به طلاق اقدام نماید و از همسرش طلاق بگیرد. البته در دعاوی طلاق بهترین راهکار این است که از مشاوره و یا وکالت یک وکیل زبده بهرهمند شوید تا با صرف کمترین زمان و هزینه به حق قانونی خود دست پیدا کنید.
طبق مطالب بالا متوجه شدید که طلاق حقی است در اختیار مردان است و تنها مردان می تواند این حق را به زنان واگذار کنند. در ادامه ی این مقاله به بررسی راه های گرفتن وکالت طلاق و قانون جدید حق طلاق می پردازیم.
راه های دادن حق طلاق به زن
معمولا زوج به دو طریق می تواند حق طلاق را به همسر خود واگذار نماید:
-
حق طلاق ضمن عقد
طبق ماده 1119 قانون مدنی، زوج می تواند در هنگام ازدواج این حق را در ذیل شروط ضمن عقد در قباله ازدواج اضافه کند و یا این که شرایطی را در قباله قید کنند که در صورت بروز آن ها، وکالت طلاق به زن داده شود.
-
حق طلاق محضری
زوج میتواند بعد از شروع زندگی مشترک به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نماید و وکالت در طلاق را به همسر خود واگذار کند. البته در مواردی که مرد خارج از ایران است و امکان مراجعه به دفاتر اسناد رسمی را ندارد، میتواند با مراجعه به سفارت و یا کنسولگری ایران در آن کشور، وکالت در طلاق را از طریق اینترنتی به همسرش و یا یک وکیل واگذار نماید.
برای این وکالت نامه می توان زمان تعیین کرد و یا به صورت بلاعزل قرارداد و یا شروطی را مشخص کرد. مثلا زوج می تواند شرط کند که در صورت درخواست طلاق از طرف زوجه، او کل و یا قسمتی از مهریه اش را ببخشد. البته کمک گرفتن از یک وکیل ماهر برای طلاق تا حد زیادی روند کار شما را تسریع می بخشد و در زمان شما نیز صرفه جویی می کند.
قانون جدید حق طلاق چیست؟
مراحل طلاق با داشتن حق طلاق
پس از این که زن حق طلاق را از همسرش به صورت رسمی و ثبت شده در دفاتر اسناد رسمی اخذ نمود می تواند مراحل طلاق را طی نماید. زوجه با در دست داشتن مدارک کامل از جمله وکالتنامه طلاق، عقدنامه یا رونوشت، اصل شناسنامه و کپی کارت ملی خود و ترجیحا کپی شناسنامه و کارت ملی همسر، می تواند در سامانه ثنا ثبت نام انجام دهد.
به این نکته نیز باید توجه داشته باشید که در وکالت طلاق، اخذ وکیل برای شوهر اجباری می باشد. برای مراجعه ی زوجه به همسرش و امضاء وکالتنامه، وکیل دادگستری با توجه به وکالتی که زوجه از همسرش دارد وکیل مع الواسطه زوج می شود و به عنوان وکیل زوج می تواند همراه با زوجه دادخواست طلاق توافقی را ثبت نماید و با حضور در دادگاه و با درخواست از دادگاه، طلاق یکطرفه را به طلاق توافقی تبدیل نماید. در واقع وکیل از آقا دفاع نمی کند و به جای ایشان در مراحل پرونده حضور دارد.
برای طلاق بایستی زن آزمایش عدم بارداری را به دادگاه ارائه دهد تا مراحل پایانی طلاق انجام گیرد. در صورتی که بهترین وکیل طلاق در شیراز، وکیل پرونده شما باشند، مابقی روند پرونده طلاق توسط ایشان پیش خواهد رفت و نیازی به حضور شما در مراحل بعد نخواهد بود.
مزایای داشتن حق طلاق برای زن
همانطور که در مطالب بالا نیز بیان کردیم، در قانون کشورمان حق طلاق با مرد است و زن بدون داشتن شرایط عسر و حرج نمیتواند برای طلاق یک طرفه اقدام نماید. بزرگترین مزیت وکالت طلاق برای زن، در این است که زن با داشتن حق وکالت در طلاق، می تواند بدون نیاز به حضور همسر خود در هر زمانی که بخواهد از طریق وکیل پایه یک دادگستری برای طلاق اقدام نماید.
همچنین با توجه به زمان بر بودن، پرهزینه و سخت بودن طلاق از طرف زن، داشتن وکالت در طلاق برای خانم ها بسیار با ارزش است و در بسیاری از مسائل از جمله هزینه و زمان صرفه جویی می شود و فرزندان طلاق نیز آسیب زیادی از نحوه ی طی شدن مراحل نمی بینند.
وکالت طلاق چه مزایایی برای زن دارد؟
رابطه حق طلاق و مهریه
اگر زن و مردی در زمان ازدواج با هم به توافق برسند که حق طلاق از مرد سلب شود و به زن داده شود و در عوض زن مهریه خود را ببخشد و یا بخشی از آن را ببخشد، باید این موضوع را رسمی نمایند. برای این کار نیز باید در دفتر ثبت اسناد رسمی حضور یابند و توافق خود را به ثبت برسانند و همزمان مرد وکالت طلاق را به زن انتقال دهد و زن نیز بر اساس توافق تمام مهریه یا بخشی از آن را ببخشد.
زن باید در بخشیدن مهریه دقت کافی داشته باشد، زیرا در صورتی که مهریه بخشیده شده در دفتر اسناد به ثبت رسیده باشد غیر قابل بازگشت می باشد و امکان باز مطالبه مهریه وجود ندارد. همچنین مرد هم باید برای انتقال وکالت طلاق به زن، دقت داشته باشد، زیرا وکالت داده شده بلاعزل می باشد و امکان باطل شدن وکالت در طلاق توسط مرد وجود نخواهد داشت، زیرا وکالت داده شده فاقد حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی می باشد.
اگر حق طلاق با زن باشد، طلاق چقدر طول می کشد؟
اصولا به طور حتم و قطعی نمی توان زمان دقیقی برای پرونده های طلاق حتی با داشتن وکالت در طلاق تعیین کرد. زمانی که شما حق طلاق از همسرتان دارید به این معنا نیست که نباید در جلسات مشاوره و غربالگری شرکت نمایید و وکالت در طلاق شما برای این امر بی تأثیر نمی باشد و شما باید تمامی این مراحل را سپری نمایید.
زمانی که وکالت طلاق با زن است، اصولا مراحل غربالگری و شرکت در جلسات مشاوره حدود 3 تا 5 ماه زمان می برد، اما در صورتی که وکیل نداشته باشید، حدود 6 الی 9 ماه زمان خواهد برد ولی اگر پرونده ی طلاق خود را به وکیل طلاق در شیراز بسپارید با کوتاه کردن این جلسات مشاوره در کمترین زمان ممکن مراحل طلاق شما به انجام می رسد.