در قانون کشور ما شرایطی برای تنصیف اموال زوج و پرداخت نصف آن به زوجه وجود ندارد. با این وجود، در صورتی که توافقی بین زوج و زوجه انجام شود، این امر میسر خواهد بود. برخی از زوجین در سند ازدواج خود به این مورد اشاره می کنند. با تعیین شرط تنصیف، زمانی که مرد اقدام به طلاق کند، نیمی از اموال وی بر اساس قوانین تعیین شده در این حوزه به زوجه می رسد. البته در این زمینه ریز نکات و قوانین خاصی وجود دارد که لازم الاجرا خواهند بود.
شرط تنصیف دارایی چیست؟
تنصیف اموال یک شرط ضمن عقد است که مردان به صورت آگاهانه یا بدون اطلاع قبلی آن را در سند ازدواج خود امضا می کنند. این شرط در بسیاری از کشورها رایج است ولی در ایران چندان مرسوم نشده و به اندازه مهریه در میان زوجین متداول نیست. با اعمال این شرایط هیچ قانونی متوجه اموال زن نیست و او مجبور به نصف کردن اموال خود با شوهر نخواهد بود. در واقع شرایط تنصیف تنها برای پرداخت نیمی از مال زوج به زوجه تعیین می شود.
برای این که زوجه از این حقوق بهره مند شود، مرد باید در سند ازدواج صفحه هشتم، آن را امضا کرده باشد. به علاوه زوجه باید شرایط خاصی را رعایت کند و علت طلاق او سوء معاشرت یا سوء رفتار با زوج نباشد. در صورتی که چنین مواردی توسط زوج اثبات شود، حق تنصیف از زن سلب خواهد شد؛ حتی اگر مرد آن را در سند عقدنامه امضا کرده باشد.
شروط لازم برای تنصیف دارایی و اموال
برای استفاده از حق شرط تنصیف لازم است با برخی از شرایط مربوط به آن در زمان طلاق و ازدواج آشنایی داشته باشید. این شرایط یکی از شروط ضمن عقد است که پیش از جاری شدن صیغه عقد بین زوجین توافق می شود. بر اساس این شرایط در عقدنامه، در صورتی که اقدام برای طلاق از سوی مرد باشد و دلیل آن مشکلات اخلاقی زوجه نباشد، مرد موظف است تا سقف نیمی از املاک خود را به تملیک زوجه درآورد.
مسئله ای که در این جا گریبان گیر برخی از خانم ها می شود، انتقال غیر قانونی اموال زوج است. زمانی که زوج قصد طلاق دارد، اموال خود را به نام خویشاوندان نزدیک سند می زند تا به زوجه نرسد! به همین خاطر نارسایی های بسیاری در رابطه با پرداخت نصف اموال به زوجه به وجود می آید و قوانین سفت و سختی برای رسیدگی به این مشکلات تصویب نشده اند.
در صورتی که زوجه به هر دلیل موفق به دریافت حق تنصیف اموال زوج نشود، قادر به دریافت اجرت المثل با کمک وکیل اجرت المثل در شیراز خواهد بود. به علاوه در شرایطی که زوجه به عنوان ناشزه شناخته شود، از این حقوق قانونی بهره مند نخواهد شد و شرایط دریافت این حق را ندارد.
در ادامه بخوانید : توقیف اموال برای مهریه
نکات مهم در تنصیف اموال و دارایی
یک نکته اساسی در خصوص شرط تنصیف در زمان عقد، توجه به عدم دریافت اجرت المثل و نحله است. زوجه در صورتی از این حقوق قانونی که به موجب توافق با زوج به دست آمده بهره مند می شود، که در ایام زوجیت نحله یا اجرت المثل خود را دریافت نکرده باشد. به علاوه هر گونه تخلف زن از زوجیت و دستورات شوهر، موجب سلب این حق قانونی از وی خواهد شد. برای تعیین میزان مالی که بر اساس این شرایط به زن تعلق می گیرد، قاضی تصمیم خواهد گرفت.
به همین خاطر منظور از تنصیف اموال، گاها تقسیم برابر بین زوج و زوجه نیست و به موجب حکم قاضی این حدود مشخص می شود. در این زمینه در نظر گرفتن نکات زیر نیز اهمیت دارد:
- توجه داشته باشید که تنصیف اموال، شامل اموال و املاکی می شود که زوج پس از جاری شدن صیغه عقد به دست آورده؛ در صورتی که مرد پیش از ازدواج اموالی داشته باشد، این اموال در دادگاه با زوجه نصف نمی شوند.
- اگر به مردی ارث رسیده باشد، این ارث نیز بین زوج و زوجه تقسیم نمی شود؛ به طور کلی هر مالی که به رایگان به دست آمده باشد و مرد تلاشی برای به دست آوردن آن نکرده باشد، شامل شرط تنصیف اموال نخواهد شد.
- در خصوص تعیین میزان مالی که به زوجه تعلق می گیرد، عواملی مانند تعداد فرزندان و نقش زن در رسیدن به اموال تعیین کننده خواهند بود. در واقع زوجه تا نیمی از اموال زوج را دریافت خواهد کرد و نه لزوما نصف آن را.
شرط تنصیف اموال بعد از فوت
در خصوص شرط تنصیف و اجرای آن پس از فوت زوج، شرایط و قوانین متعددی وجود دارد. در صورتی که زوج فوت کند، زوجه هیچ حقی برای دریافت نصف مال مرد نخواهد داشت. این شرایط برای طلاق تعیین می شود و تنها در طلاق قابل استفاده خواهد بود. در صورت فوت، زوجه تنها از اموال مرد ارث می برد. ارث به جا مانده از مرد بین اقوام و نزدیکان اون تقسیم شده و حق ارثی برای زن نیز تعیین می شود.
همچنین دیه ی ناشی از فوت زوج نیز شامل نصف اموال نمی شود و به عنوان حق ارث به بازماندگان می رسد. در نظر گرفتن این موارد قانونی توسط یک وکیل طلاق در شیراز، در استفاده ی بهتر از شرط تأثیرگذار خواهند بود و نقش کمک کننده ای ایفا می کنند. به طور کلی این شرایط زمانی قابل استفاده هستند که زوج بدون هیچ دلیلی اقدام به طلاق زوجه کند و تلاشی برای هبه یا انتقال اموال خود انجام ندهد.
بیشتر بخوانید : درخواست طلاق از طرف زن و مهریه
نتیجه گیری
در این مقاله در رابطه با شرایط و قوانین پیرامون تنصیف اموال و روش های به دست آوردن آن توسط زوجه نکاتی را بررسی کردیم. در دادگاه های کشور ما، قوانین متعددی پیرامون این مسئله تعیین شده اند. اما روش های بسیاری برای مخفی کردن اموال توسط زوج وجود دارد که برای زوجه دردسرساز می شود. با این وجود در سال های اخیر بسیاری از زوجین از این شرایط ضمن عقد پیش از ازدواج استفاده می کنند. این شرایط به اندازه حق مهریه به نفع زن نیست و راه های گریز زیادی پیش روی زوج قرار می دهد!
همچنین بخوانید : طلاق غیابی خارج از کشور