رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی * مراحل، شرایط و نحوه استعلام

حامد اسکندری وکیل شیراز
بهترین وکیل شیراز
ممنوع الخروجی چک برگشتی
فهرست محتوا

اهل بودن دارنده چک و دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک، از شرایط صدور دستور ممنوع الخروجی چک برگشتی بلامحل است. بنابراین دارنده چک با دارا بودن این شرایط و طی کردن مراحلی مانند مراجعه به بخش اجرائیه ثبت می تواند نسبت به دریافت این حکم اقدام کند. فرد ممنوع الخروج نیز می تواند با پرداخت جریمه برای حذف درخواست و رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی حقوقی اقدام کند.

چک یکی از مهم ترین اسناد تجاری محسوب می شود و امروزه در بسیاری از مشاغل مورد استفاده قرار می گیرد. این سند جدا از اثرات مثبتی که دارد، از جمله تسهیل و ایمن سازی معامله، در صورت عدم ارائه به موقع می تواند جنبه ها و عواقب منفی حقوقی را به دنبال داشته باشد. و صادرکننده و صاحب آن با مشکلات مختلفی روبرو هستند.

ممنوع الخروجی چک برگشتی یکی از مهم ترین پیامدهای منفی حقوقی این سند تجاری است، که اجرای آن منوط به وجود شرایط ویژه و طی مراحل خاص توسط مالک و با در نظر گرفتن جلوگیری از افزایش استفاده از این سند و تعدد عدم پرداخت آن است. در این مقوله هم صادرکننده و هم مالک باید از این شرایط و رویه‌ها و نحوه تنظیم و حل آن ها مطلع باشند.

بنابراین در این مقاله از سایت بهترین وکیل شیراز به معرفی و توضیح شرایط رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی حقوقی و همچنین مراحل و نحوه انجام آن می پردازیم. در نهایت، پس از بررسی چگونگی به چالش کشیدن این مقررات منع رفت و آمد، اجازه دهید در مورد مدت زمان منع تردد و چگونگی رفع آن صحبت نماییم.

همچنین بخوانید: حکم جلب قوانین چک برگشتی

رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی
ممنوع الخروجی چک برگشتی

مدت زمان ممنوع الخروجی چک برگشتی

بر اساس قانون جدید چک برگشتی، مدت اعتبار ممنوعیت تردد 6 ماه بوده و قابل تمدید می باشد. در صورت شرکت متهم در تحقیقات بازپرسی و همچنین صدور قرار تعلیق، امتناع یا تعقیب، ممنوعیت خروج از کشور رفع و مراتب به مراجع ذیربط اعلام خواهد شد. در صورت انقضای مدت مقرر در دستور منع تردد، این دستور به صورت خودکار لغو می شود و مراجع ذیربط حق ممانعت از خروج را نخواهند داشت.

شرایط و الزامات ممنوع الخروج چک برگشتی بلامحل

دارنده چک تنها در صورت احراز شرایط خاصی می تواند صادرکننده چک را متوقف کند. بنابراین با توجه به اهمیت دانستن این شرایط، در این قسمت از مقاله به بررسی شرایط منع تردد چک های برگشتی می پردازیم که عبارتند از:

  • چک معتبر و قانونی صادر شده قابل پرداخت در وقت مقرر شده نقد نمی شود.
  • دارنده باید گواهی عدم پرداخت چک را از بانک دریافت کند.
  • دارنده برای درخواست ممنوع الخروجی چک برگشتی حقوقی باید دارای اختیار قانونی، که شامل رشد، عقل و بلوغ است، باشد.
  • در صورت وجود شرایط فوق، متقاضی می تواند با طی مراحل و فرآیند ممنوعیت فرد، خروج صادرکننده را به مدت شش ماه منع کند. و پس از منقضی شدن این تاریخ، ممنوعیت تنها در صورت تمدید مدت ادامه خواهد داشت.

نحوه رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی

با توجه به اینکه ممکن است فردی که به دلیل چک نقدی ممنوع الخروج شده است بخواهد از کشور خارج شود، در این قسمت از مقاله در مورد لغو ممنوعیت خروج برای برگشت چک توضیحاتی ارائه می دهیم.

اجرائیه مبنی بر پرداخت تمام جزای نقدی شاکی یا کسب رضایت از او به موجب حکم قضایی یا شرایطی که به درخواست وی با صدور اقساطی بدهی و پرداخت آن در زمان معین موافقت می کند. در این صورت متقاضی ممنوع الخروجی می تواند اتفاقاً با مرجع ممنوع الخروجی تماس گرفته و از مرجع ذی صلاح بخواهد موضوع را حل کند.

دعاوی عدم تملک مالی و درخواست اعسار برای احکام مربوط به آن. در این شرایط در صورت صدور رأی به تقسیط بدهی و پرداخت اقساط، محکوم علیه می تواند با صدور رأی قطعی به مراجع ذی صلاح برای رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی حقوقی در دادگاه یا اداره ثبت شکایت کند.

اعتراض و مخالفت با تصمیم قاضی دادگاه، در صورتی که بازپرس به دلیل عدم حضور متهم، دستور منع خروج وی را صادر کرده باشد. در این شرایط در صورت قبول اعتراض و یا صدور قرار منع تردد با کمک وکیل چک در شیراز، به دستور مقام قضایی مقررات منع تردد اجرا نمی شود.

روش استعلام ممنوع الخروجی برای چک برگشتی حقوقی

در گذشته، بررسی مقررات منع رفت و آمد روندی کند و دشوار بود و مردم برای بررسی وضعیت خروج خود باید به اداره گذرنامه مراجعه می کردند. بنابراین بررسی آن زمان زیادی می برد. اما خوشبختانه در سال های اخیر روش های ساده تری برای این کار ایجاد شده است. که بر اساس آن ها می توانید به سادگی با مراجعه به exitban.ssaa.ir با قوانین ممنوعیت خروج از کشور آشنا شوید. در این سامانه کافی است اطلاعات شخصی خود مانند نام، نام خانوادگی و کد ملی را در صفحه اصلی وارد کنید. تا پس از چند ثانیه وضعیت خروج شما مشخص شود و از آن مطلع شوید.

این وب سایت که متعلق به سازمان ثبت اسناد می باشد فقط مربوط به مدارک اداره اجرای اسناد رسمی سازمان ثبت است. و برای اطلاع از وضعیت مجوز خروج از کشور مربوط به موارد دیگری از جمله پرونده های جنایی و کیفری در واقع باید سیستم ثنا را چک کنید. این سامانه حاوی تمامی اخطارهای قانونی است. و برای اطلاع از سایر مواردی که ممکن است بخاطر آن ممنوع الخروج شده باشید، باید از طریق تلفن از اداره گذرنامه مطلع شوید.

رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی حقوقی
رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی

علت و دلایل ممنوع الخروج شدن از کشور

پس از آگاهی و اطلاع از نحوه بررسی مقررات رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی بلامحل، در صورت منع تردد، فرد چه اقدامی می تواند انجام دهد؟

به طور کلی ممکن است که به چهار دلیل افراد اجازه خروج از کشور را نداشته باشند:

  1. به دلیل درگیری در پرونده های حقوقی
  2. دلایل مالیاتی
  3. دلایل کیفری
  4. علل مرتبط با مشکلات سازمانی و اداری

در این شرایط اولین اقدامی که باید انجام دهید، این است که باید از دلیل خروج آگاه باشید. یعنی از زمان اعلام ممنوعیت به مدت 20 روز می توانید با این تصمیم مخالفت کنید. در آن صورت رای به دادگاه تجدیدنظر تقدیم و به وضعیت شما رسیدگی می شود. در نهایت ممنوعیت خروج از کشور به مدت 6 ماه اعتبار خواهد داشت. یعنی از لحظه ای که دادگاه تقاضای ممنوع الخروجی را صادر کرده است، فرد به مدت 6 ماه مجدداً ممنوع الخروج است. و در صورت نیاز به تکمیل این دستور، دادگاه مجدداً درخواست را تقدیم و تمدید می کند.

نکات حقوقی مربوط به حکم منع خروج

  • علاوه بر سامانه ثبت که در ابتدای مطلب توضیح داده شد، می توانید با در دست داشتن کارت ملی به اداره گذرنامه مراجعه کرده و از ممنوعیت خروج خود مطمئن شوید.
  • ممنوع الخروجی چک برگشتی شش ماه اعتبار دارد و قابل تمدید می باشد.
  • طبق ماده ۲۳ قانون اجرای چک، حکم تا زمان تکمیل یا اثبات اعسار یا پرداخت وثیقه معتبر است.
  • در صورتی که فردی ممنوع الخروج قصد سفر 6 ماهه در سال را داشته باشد، امکان ودیعه ملک وجود دارد.

در ادامه بخوانید: وصول چک صیادی در بانک دیگر

نتیجه گیری نهایی

در خصوص ممنوعیت خروج افراد می توانید 2 روند کیفری یا قانونی را طی کنید. دادرسی کیفری معمولاً توسط دادستان انجام می شود. با احراز شرایط مندرج در ماده 188 قانون آیین دادرسی مدنی می توانید نسبت به صدور این دستور اقدام نمایید.

اما در مورد تقاضا از طریق دادگاه، دارنده وجه باید از صادرکننده چک بلامحل شکایت کند و حکم قطعی برای توقیف دارایی شخص را بگیرد. و در صورت نداشتن وجه، نسبت به ممنوع الخروجی چک برگشتی حقوقی اقدام نماید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
مشاوره تلفنی: 09171114836